El llibre dels formatges

El Llibre del formatge és un manual per aprendre a fer formatge a casa d’una manera senzilla i amena, amb receptes de formatges frescos i madurats, i amb receptes de pastissos d’aprofitament de formatges dolç i salat per si se us en va la mà fent formatges.

El rebreu a casa en un periòde màxim de 5 dies hàbils, però també el podeu anar a buscar a la vostra llibreria de confiança

Marta Roger

La Marta Roger fa anys que es dedica a fer formatges. El 2006 va fundar la Païssa amb l’objectiu de comercialitzar els productes de la granja familiar Can Roger, a Cardedeu. Al 2012 hi van començar a fer tallers per aprendre a fer formatges i no són pocs els que, després d’aquells cursos, ja han muntat la seva pròpia formatgeria artesana. Amb El llibre dels formatges podrem aprendre’n a fer a casa. Pas a pas, seguint els seus consells, aprendreu a fer nou formatges frescos i derivats làctics, sis formatges per madurar i dos pastissos de formatge d’aprofitament, un de dolç i un de salat. Fer receptes de formatge no és el mateix que fer receptes de cuina, perquè el resultat sempre dependrà de la llet que fem servir. Aquestes receptes s’han fet centenars de vegades, però cadascú de vosaltres pot donar als formatges un toc especial.

Quines receptes trobareu al llibre?

-Mató de llimona amb llet de vaca

-Brossat dolç de llimona amb llet de cabra

-Brossat de xerigot

-Iogurt

-Quefir

-Formatge fresc

-Quark

-Formatge de cabra per untar

-Formatge cremós de vaca per untar. (Tipus Philadelphia)

-Pastís de formatge

-Formatge madurat de pasta premsada. (Tipus manxec)

-Formatge madurat de coagulació mixta. (Tipus camembert)

-Formatge madurat de coagulació làctica. (Tipus Saint Marcellin)

-Formatge madurat de pasta cuita. (Tipus gruyère)

-Formatge de pasta filada. (Tipus mozzarella)

-Formatge de pasta filada farcit de formatge cremós (Tipus burrata)

-Pastís de formatge salat

La Llet

Trobar llet fresca i pasteuritzada a prop de casa sol ser un dels reptes de fer formatge a casa, ja que hauria de ser llet pasteuritzada a temperatures inferiors de 80ºC.

En aquesta llista hi trobareu un recull de les llets que hem trobat que funcionen bé, però cal tenir present que quan més artesà és el productor, més recorregut tenen els nostres formatges en gustos i aromes.

Què diuen als mitjans?