Mite 4 de la llet: La llet fa que tinguem més mocs? Ens fa més propensos a l’asma?

Si tractem la llet a més de 140 °C, la caseïna fa un gir en l’espai físic i adquireix la capacitat de travessar els intestins cap al torrent sanguini, activant el sistema immunitari, llavors, el nostre cos pot generar mocs com a sistema de defensa per eliminar les substàncies que considera estranyes, però això no passa amb les llets fresques o pasteuritzades, o amb derivats làctics frescos.

Tenint en compte que la llet bull a 96 °C, diem que un tractament tèrmic de 140 °C és una industrialització de la llet (només es pot produir en una gran indústria amb instal·lacions que poden treballar a altes pressions i temperatures).

Quan tenim llet industrialitzada en aquestes condicions, les caseïnes passen a ser un element proinflamatori per al nostre organisme, que pot activar el nostre sistema de defenses i posar-lo en guardia, perquè no reconeix alguns dels productes que es generen en aquesta industrialització.

La llet, sense aquests tractaments tèrmics tan elevats, és un element antiinflamatori natural que justament ens protegeix de elements proinflamatoris.

Si no tens al·lèrgies o intolerància alimentaria a la llet, però el consum de llets industrialitzades (les que es guarden a les estanteries no refrigerades del supermercat) et genera mucositats, el més recomanat és consumir llet pasteuritzada (la trobaràs a les estanteries dels supermercats), derivats frescos de la llet (iogurt, quark, mató) o formatges, que no han estat alterades.

Marta roger

Vaig estudiar enginyeria agrícola a la Universitat de Girona i m'he format a les instal·lacions de l'IRTA en materia de processos agroalimentaris. L'any 2006 vaig crear el Projecte La Paissa per a comercialitzar productes de la nostra petita explotació de producció ecològica de Can Roger, des del respecte per la tradició apresa dels nostres avis.

Deixa un comentari