Cursos d’elaboracio de formatges des de 2012

Cursos d’elaboracio de formatges des de 2012

Al maig de 2012 vam fer el nostre primer Curs d’elaboració de formatge a la Païssa , a la mateixa explotació de Can Roger.

A mida que els anys han anat passant, n’hem après més, hem preparat molts altres cursos i hem compartit el que sabem amb molta gent. Volem que això segueixi passant, per aquest motiu hem preparat aquesta web, amb informacio, consells i recursos

Qui pot fer formatge?

Tothom pot fer un bon formatge, pero no tothom pot fer tots els tipus de formatge que hi ha.

Generalment el cuquet del formatge apareix per una idea, un somni o un projecte, que sol anar de la mà de la sensació que aquest és un món molt complicat. Res més lluny de la realitat, només calen ganes i una mica de paciència.

Tant si vols fer formatge a casa com si estàs considerant a fer del formatge la teva forma de vida, et podem ajudar a trobar el camí per arribar-hi.

Tothom pot fer formatge amb una bona llet, els ferments necessaris per a desenvolupar els processos d’elaboració de formatge, quall i ferments.

Que necessites per fer formatge?

Farem que el formatge s’adapti als teus recursos, de manera que buscarem el formatge que esperes obtenir en funció de l’espai de què disposis, la llet a la qual tinguis accés i dels teus objectius.

Dels coneixements ens en cuidem nosaltres, no et volem donar receptes de cuina, et volem donar eines perquè puguis perfeccionar el teu formatge fins on tu decideixis que és suficient, o reaccionar adequadament quan la llet actua de manera diferent a la qual tu esperaves.

T’ensenyarem a extreure aigua de la llet amb els sistemes tradicionals amb els quals es van elaborar els primers formatges en aquelles primeres cabanes de pastors, però a mes a mes amb la ciència que ens ofereix l’ús de ferments làctics per garantir la seguretat alimentaria del formatge o control del seu desenvolupament durant la maduració.

Et convertiràs en un pastor de microorganismes.

Contingut del curs de primer nivell

En els cursos de primer nivell d’elaboracio de formatge, sobretot aprenem a dominar les elaboracions basiques de la formatgeria.

En primer lloc aprendrem a seleccionar la llet per treballar, i aixo ho farem mitjancant el coneixement de la seva composicio i caracteristiques.

En segon lloc, treballarem les precipitacions lactiques, que tant serveixen per fer un postre lactic com el mato o un formatge com el Ricotta. I en tercer lloc, un cop dominada la tecnica de la precipitacio, treballarem tant les coagulacions enzimatiques (amb quall) com les precipitacions lactiques (acidificant la llet) i veurem l’equilibri necessari i especialment rellevant entre aquestes dues tecniques, per triar la textura que ha de tenir el nostre producte acabat.

Finalment apendrem quines son les necessitats del formatge durant la maduracio i quin es el punt optim per al seu consum.

Al final d’aquest curs, haurem apres a fer gran part dels formatges que omplen les lleixes dels supermercats.

Contingut dels cursos de segon nivell

Un cop dominades les tecniques de la formatgeria, que es l’objectiu del curs de primer nivell, ens podem endinsar en tecniques mes complexes.

Alguns exemples d’aquestes tecniques podrien ser les pastes filades, tambe les coagulacions mixtes o inclus els formatges blaus.

Els nostres cursos neixen de l’experiencia que els ultims 18 anys dins del sector agroalimentari i formatger ens han donat.

La Païssa

Marta roger

Pretium lorem primis senectus habitasse lectus donec ultricies tortor adipiscing fusce morbi volutpat pellentesque consectetur risus molestie curae malesuada. Dignissim lacus convallis massa mauris enim mattis magnis senectus montes mollis phasellus.

Deixa un comentari