Característiques de l’elaboració del Formatge Manxec

Per què és conegut el formatge Manxec?

El formatge manxec és un dels formatges més coneguts de la península, s’elabora amb llet d’ovella de raça manxega, i diem que és un formatge de coagulació enzimàtica o de pasta premsada, pel tipus de procés que s’aplica. Rep el nom de la zona en la qual s’elabora i on té l’origen.

Segons el seu grau de maduració, trobem el tendre, el semi o el madurat, tot i que la maduració mínima d’un manxec són 30 dies.

Està protegit per la denominació d’origen de “La Mancha” i està produït dins la superfície que aquesta limita:

Una superfície de 4.419.763 ha en una sèrie de municipis que comprenen part de les províncies d’Albacete, Ciudad real, Cuenca i Toledo.

Els primers motlles eren d’espart

Històricament, els motlles eren fabricats amb espart que els mateixos productors collien a les muntanyes de Castella la Manxa. Els productors no han oblidat els seus orígens, per aquest motiu encara avui es fan motlles de plàstic amb aquesta forma característica i amb el dibuix de l’espart.

Marta roger

Vaig estudiar enginyeria agrícola a la Universitat de Girona i m'he format a les instal·lacions de l'IRTA en materia de processos agroalimentaris. L'any 2006 vaig crear el Projecte La Paissa per a comercialitzar productes de la nostra petita explotació de producció ecològica de Can Roger, des del respecte per la tradició apresa dels nostres avis.

Deixa un comentari